Piwo Niemieckie

Piwo jest w Europie ulubionym napojem alkoholowym. Ustanowione w 1516 r. Prawo Czystości sprawiło również, że na całym świecie piwo jest kojarzone z Niemcami. Już rzymski historyk Tacyt opisywał niemiecki napitek w swoim dziele Germania w roku 98.
Bogactwo niemieckiej kultury piwnej jest wyjątkowe w skali całego świata. W żadnym innym kraju nie ma tak dużej liczby browarów. Każdy dzień pracy w ponad 1400 browarach (w Polsce nieco ponad 100) stanowi potwierdzenie piwnych kompetencji.
Niemiecka sztuka ważenia piwa cieszy się wiodącą pozycją również w zakresie techniki i technologii. W bardzo wielu browarach na całym świecie pracują urządzenia browarniane, które zostały zaprojektowane i wyprodukowane w Niemczech. Pozwalają one zagwarantować niezmiennie wysoką jakość piwa.
Decydujące znaczenie ma przekazywanie i doskonalenie wiedzy. Na uniwersytetach zajmujących się browarnictwem prowadzone są badania, których celem jest nieustanne doskonalenie procesu produkcji piwa. Stosowanie najwyższej jakości surowców oraz ścisła współpraca ze słodownikami, chmielarzami i podmiotami zajmującymi się uszlachetnianiem chmielu jest gwarancją piwa na światowym poziomie i doskonałego smaku Made in Germany.
Wielu turystów pielgrzymuje co roku do Niemiec, aby poznać ojczyznę ulubionego napoju przy okazji różnych imprez piwnych, jak na przykład Oktoberfest. Wcześniej niemiecka tradycja piwowarska musiała jednak zasłynąć na świecie. Od tego czasu wiele rodzajów piwa – na przykład w USA, Chinach, Australii i Czechach – produkuje się z pamięcią i jednoznacznym odwołaniem do receptur pochodzących z Niemiec.
Również pomysły Georga Kocha, założyciela pierwszego nowoczesnego browaru rzemieślniczego, bazowały na recepturach pochodzącego z Niemiec dziadka.
Tsingtao – dzisiaj drugi co do wielkości browar w Chinach i jeden z największych na świecie – został założony na początku XX w. przez niemieckich piwowarów.
Również piwo typu pilzner jest piwem, którego receptura została opracowana przez niemieckiego piwowara Josefa Grolla i które następnie otrzymało swoją nazwę od czeskiego miasta Pilzno.
Niemieckiej kulturze piwnej towarzyszą ambicje do dostarczania ludziom atrakcyjnego i bezpiecznego produktu spożywczego. Sztuka ważenia piwa jest również sztuką tworzenia obecną w kulturze niemieckiej od wieków. Niemieckie style piwne i niemiecka sztuka piwowarska cieszą się uznaniem na całym świecie. Korelująca wytrwałość przejawia się nie tylko w kompetencjach piwowarskich, ale również w dystrybucji.
Właśnie z tą kulturą piwną czuje się związana Federacja Niemieckich Browarów Rzemieślniczych, która w silnej reprezentacji skupia talenty i kompetencje browarów.
Federacja reprezentuje interesy niemieckich piwowarów, aby zapewnić im gospodarczą i społeczną swobodę działania.
Piwo niemieckie jest tak lubiane za granicą, że wielkość eksportu w 2014 r. wyniosła 1,5 mld litrów i miała wartość blisko 1,1 mld euro. Piwo produkowane w Niemczech w oparciu o Niemieckie Prawo Czystości z jedynie 3 składników, składa się w sumie na ogromną różnorodność obejmującą około 5500 rodzajów piw (w Polsce nieco ponad 1000). W ten sposób miłośnik piwa mógłby teoretycznie przez 15 lat smakować codziennie innego niemieckiego piwa.