Jeden ze stereotypów mówi, że od piwa się tyje. Czy może to być prawdą?
Porównajmy kalorie, jakie zawierają różne napoje.
Na przykład wino, sok pomarańczowy czy mleko mają znacznie więcej kalorii niż piwo. Z tego powodu oraz ze względu na niewielką zawartość alkoholu piwo jest tak cenionym napojem.
Piwo produkuje się w Niemczech zgodnie z Prawem Czystości, czyli wyłącznie ze składników naturalnych: chmielu, słodu, wody i drożdży. W procesie fermentacji cukier, który w naturalny sposób jest zwarty w słodzie, ulega przemianie na alkohol. Wskutek tego piwo zawiera jedynie nieznaczną ilość węglowodanów. Poza tym w piwie znajdują się małe ilości białka pochodzącego ze słodu i minimalna ilość tłuszczu. Zatem źródłem wartości odżywczej piwa są węglowodany i białka.
W zależności od gatunku piwa, receptury ważenia i technologii produkcji każde piwo ma własną, specyficzną wartością odżywczą.