Alternatywa dla spokoju sumienia
Do posiłku, na imprezie, po treningu czy na przyjęciach – chłodne piwo smakuje wielu ludziom najlepiej. Istnieje jednak potrzeba, aby nie zawierało alkoholu. Piwo bezalkoholowe jest dzisiaj na czasie i pozwala z czystym sumieniem cieszyć się jego smakiem.
Kto sięga po piwo bezalkoholowe wyprodukowane w Niemczech, nie musi rezygnować ani z jakości, ani ze smaku. Już przed wieloma laty niemieckie browary opracowały skrupulatnie receptury piwa bezalkoholowego, dzięki którym jego smakosze nie są o nic stratni.
Odpowiedzi na pytania dotyczące piwa bezalkoholowego
1) Ile browarów niemieckich produkuje piwo bezalkoholowe?
Niemieccy piwowarzy są mistrzami świata w ważeniu wysokiej klasy piwa bezalkoholowego. Całkowita wielkość produkcji w 2017 r. wyniosła około 5,5 mln hektolitrów, co odpowiada około 6% wyprodukowanego w Niemczech piwa. Aktualnie browary niemieckie oferują możliwość wyboru spośród 400 różnych marek piwa bezalkoholowego. Wśród nich znajdują się również takie gatunki jak pilzner, piwo pszeniczne i radler oraz rarytasy regionalne jak Alt i Kölsch. Niemieccy piwowarzy produkuję tak różnorodne piwa bezalkoholowe, że każdy smakosz znajdzie wśród nich coś dla siebie. Zwłaszcza sportowcy cenią wysoko piwo bezalkoholowe ze względu na jego działanie izotoniczne.
2) Jak się produkuje piwo bezalkoholowe?
Sztuka ważenia piwa bezalkoholowego skupia się na tym, żeby zachować typową dla gatunku nutę smakową oraz charakterystyczny aromat chmielu i słodu. W tym celu stosuje się na ogół dwie metody:
1) Pozbycie się alkoholu na późniejszym etapie technologicznym do poziomu wymaganej zawartości
2) Przerwanie procesu fermentacji przy zawartości alkoholu 0,5%.
Dlaczego w piwie bezalkoholowym znajdują się nieznaczne ilości alkoholu?
W takich krajach UE jak Hiszpania czy Francja piwo bezalkoholowe może zawierać nawet 1% obj. alkoholu. Jednak w Niemczech dopuszczalna jest tylko śladowa ilość alkoholu, maksymalnie 0,5% obj. Taka ilość jest na tyle mała, że nie ma żadnego możliwego do zmierzenia wpływu na ludzki organizm. Wartość jest wiążąca dla wszelkiego rodzaju napojów, jak wino bezalkoholowe, soki owocowe, a nawet kefir. Wspólną przyczyną są zachodzące w nich procesy fermentacji, które prowadzą do powstania alkoholu. Nawet sam organizm ludzki produkuje alkohol. Stała zawartość alkoholu we krwi wynosi z reguły 0,03 promila.
Czy istnieje naukowe potwierdzenie, że piwo bezalkoholowe nie ma żadnego wpływu na organizm człowieka?
To było już przedmiotem wielu badań.
Piwo bezalkoholowe można pić bez najmniejszych obaw. Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że dorosły mężczyzna musiałby wypić w krótkim czasie 20 butelek piwa bezalkoholowego, aby spożyć taką samą ilość alkoholu, jaka jest w jednej butelce piwa alkoholowego.
Badania instytutu medycyny sądowej uniwersytetu we Fryburgu wykazały, że nawet skrajnie duża ilość piwa bezalkoholowego wypitego w realnych warunkach spożycia nie powoduje istotnego zwiększenia zawartości alkoholu we krwi.
W wyniku badań stwierdzono, że nawet wypicie 3 butelek (łącznie 1,5 L) piwa bezalkoholowego w czasie jednej godziny spowodowało u badanych średni wzrost zawartości alkoholu we krwi jedynie o 0,0034 promila. Natomiast w przypadku 70% badanych nie stwierdzono w ogóle żadnego wzrostu zawartości alkoholu we krwi.
A już 30 minut od skończenia konsumpcji piwa bezalkoholowego nie stwierdzono w ogóle obecności alkoholu.
Również inne badania potwierdzają, że spożycie piwa bezalkoholowego nie ma żadnego wpływu na zdolność reakcji. Tym samym można absolutnie pogodzić picie piwa bezalkoholowego i kierowanie pojazdem w ruchu drogowym.
Czy kobiety ciężarne powinny zrezygnować z piwa bezalkoholowego?
Kobiety w ciąży mogą w granicach rozsądku spożywać chleb pszenno-żytni, soki owocowe, a także piwo bezalkoholowe, z których wszystkie zawierają śladowe ilości alkoholu, jak wynika z badań Charité/ Kliniki Ginekologii Uniwersytetu Medycznego w Berlinie oraz innych instytutów.
Czy piwo bezalkoholowe stanowi problem dla trzeźwych alkoholików?
Absolutnie tak. Alkoholicy nie powinni pić piwa bezalkoholowego. Zawarte w nim śladowe ilości alkoholu są wprawdzie tak małe, że nie można stwierdzić wpływu fizjologicznego, jak wykazały m.in. badania Kliniki Psychiatrycznej w Andernach, ale podobieństwo zmysłowe i smakowe do piwa alkoholowego jest na tyle duże, że stanowi dla alkoholika ryzyko powrotu do nałogu.
Czy istnieją inne produkty spożywcze, które również zawierają alkohol?
Tak. Komórki drożdży znajdują się w naturze niemal wszędzie. Ich obecność sprawia, że w wielu produktach spożywczych zachodzą procesy fermentacji, ponieważ komórki drożdży czerpią energię z węglowodanów, przy czym powstaje alkohol i dwutlenek węgla.
W związku z tym alkohol znajduje się w sokach, chlebie, a nawet w produktach mlecznych. Alkohol jest również nośnikiem w produkcji aromatów. W związku z tym wiele artykułów spożywczych zawiera alkohol.
Poniżej kilka przykładowych produktów:
-
- sok jabłkowy 2 g / l
-
- sok winogronowy 3 g / l
-
- chleb pszenno-żytni 2-4 g / kg
-
- kapusta kiszona 2-8 g / kg
-
- ocet 3 g / l
-
- kefir 6 g / l
-
- dojrzałe banany 6 g / kg
- babka 6,2 g / kg
(4 gramy alkoholu w litrze odpowiadają 0,5% obj.)